Miten eroon pikavippikierteestä? 4 nopeaa vinkkiä jonka avulla selviät!

miten pois pikavippikierteesta

Pikavippikierteeseen joutuminen voi pahimmillaan tuntua ylipääsemättömän vaikealta. Lainoista on kuitenkin syytä hankkiutua eroon niin nopeasti kuin mahdollista, sillä maksat niistä jatkuvasti korkoja ja kuluja jotka voisit käyttää huomattavasti paremmin. Maksamattomat lainaerät voivat myös johtaa maksumerkintään, joka voi olla rasite monessa tilanteessa kuten työpaikan haussa. Sitäpaitsi tiedämme omasta kokemusta, että velkaantuminen saattaa vaikuttaa mielialaan kun jossain takaraivossa on muistutus siitä miten ei ole kononaan vapaa.

Jos olet itse joutunut tähän ikävään tilanteeseen missä velkoja on kertynyt toisensa päälle, saatat hyötyä tässä artikkelissa annetuista vinkeistä.

Ensimmäinen asia, joka vippikierteeseen joutuneen kannattaa tehdä on hyväksyä tilanne ja ottaa itseään niskasta kiinni asian suhteen. On hyvin tärkeää, että olet alusta saakka sitoutunut maksamaan pois velkasi loppuun saakka ja tekemään taloudellisen täyskäännöksen. Kun olet kohdannut tosiasiat ja olet valmis tekemään muutoksen ja pääsemään pois pikavippikerteestä pysyvästi, on aika seurata seuraavia askelia.

1. Kartoita tilanne

Olet siis ymmärtänyt tilanteen vakavuuden, hyvä! Ensimmäinen askel suoritettu. Nyt on aika kartoittaa tilanne. Selvitä kaikki mahdolliset velat mitä sinulta tällä hetkellä löytyy ja kirjaa velat ylös (esim. Exceliin tai perinteisesti kynällä paperille). On hyvä myös tässä vaiheessa kirjata, mitä korkoja ja palvelumaksuja maksat kustakin lainasta. Tee tarkkaa ja selvää työtä alusta saakka, mitä selkeämmin asiat on suunniteltu alusta lähtien, sitä helpommin pikavippikierteestä pääsee eroon. Kun olet varmistanut, että kaikki lainasi ovat kirjattuna ja mieluiten myös lainojen kulut ja korot (ja mahdolliset viivästyneet maksuerät tai perintään menneet osat) on aika siirtyä seuraavaan askeleeseen.

2. Puutu asiaan heti

Kun olet kartoittanut velkojesi tilanteen ja määrän on aika ottaa härkää sarvista. Ensimmäinen asia, joka takaisinmaksuun tulee on yleensä tulonlähteet. Kartoita mitä tulonlähteitä sinulla tällä hetkellä on ja kuinka tulonlähteitä voisi mahdollisesti parantaa. Säännöllinen tulonlähde on tärkeintä mitä velan takaisinmaksuun tulee. Jos olet työtön, katso vinkkimme artikkelin lopussa. Mikäli sinulla on mahdollisuus ylitöihin tai lisätunteihin, kannattaa mahdollisuutta hyödyntää sillä mitä nopeammin maksat velkasi pois sitä vähemmän turhia kuluja sinulle kerkeää kertyä lainoista.

Kun sinulla on tasainen tulonlähde on aika tehdä maksusuunnitelma. Mieti mikä on pienin budjetti jolla kuukaudessa voit pärjätä (leikkaa kaikissa mahdollisissa kustannuksissa takaisinmaksuaikana kuten esim. ruoka- ja vaatekustannuksissa) ja lisää hieman hätävaraa yllättäviä kustannuksia varten. Yksi hyvä tekniikka takaisinmaksuun on, että valitset yhden velan jota maksat takaisin kerrallaan. Muita velkoja lyhennät vain pienin tarvittavan summan, jotta vähennät velkojen määrää aina yksi kerralla. Jos olet tehnyt hyvää kartoitustyötä kohdassa #1, voit valita aloittaa veloista joissa on korkein korot ja kustannukset (missä maksat eniten n.s. turhaa).

3. Seuraa maksusuunnitelmaa

Kun olet tehnyt toimivan maksusuunnitelman on vain ajan kysymys milloin olet erossa velkakierteestä, onneksi olkoon! Jatka samaan hyvään malliin, ja hio vielä mahdollisia kustannuksia joissa voit säästää, jotta velan takaisinmaksu sujuu entistä nopeammin ja muista nauttia elämästä vaikka velan takaisinmaksu saattaa vaikuttaa erittäin turhauttavalta (tiedämme kokemuksesta).

4. Pysy poissa lainoista

Vältä lainan ottamista kokonaan, vähintään siiheksi, että olet saanut taloutesi takaisin tasapainoon. Velkakierre-kokemuksen jälkeen lainat edes tuntuvat houkuttelevalta vaihtoehdolta kun olet taloutesi tasapainoon. Mikäli sinulle jatkossa tulee rahan tarve voit turvautua turvallisimpiin ja taloudellisesti järkevämpiin vaihtoehtoihin.

Miten työtön maksaa itsensä eroon velkakierteestä?

Tässä vaiheessa kannattaa nuolla ylpeys ja mennä työnhakuun motivoituneena siitä, kuinka hyvä tunne velkaantumisesta eroon pääseminen on. Mieti siis mitä työllistymismahdollisuuksia sinulla on ja kokeile eri lähestymistapoja. Mukavana ja rehellisenä tyyppinä saat kuitenkin tärppiä pitäisi tulla ennemmin tai myöhemmin, vaikka työ ei välttämättä olisi ihan unelmahommaa. Muista, että kaikki työkokemus kuitenkin on hyödyksi eikä samaan paikkaan tarvitse jäädä loppuelämäksi. Muutama paikka josta voi löytää töitä lyhellä varoitusajalla ovat esim.

  • Keikkapainotteiset työt kuten koranulkoilutus tai lapsien vahtiminen (tuttavaperheet ja esim. tori.fi & care.com)
  • Pienehkot paikalliset yritykset (esim. kampaajat tai talonmiesyritykset)
  • Palveluiden myynti jos olet hyvä jossain tietyssä asiassa (laita ilmoituksia esim. upworkkiin jossa voi myydä vaikka suomi/englanti käännöstyötä)
  • Tuttavien kautta saatavat pestit. Tunteeko joku sukulaisistasi tai kavereista yrittäjiä? Tiedustele mikäli jossain kaivataan apua.

Lopuksi vielä..

miten eroon pikavipeista

Pikavippikierteeseen joutuminen voi helposti johtaa epätoivoon. Kannattaa kuitenkin suhtautua asiaan niin rauhallisesti kuin mahdollista ja heti hyökätä ongelman kimppuun. Myöhemmin elämässä velkah*lvettiä voi katsoa yhtenä “nuoruudeen kommelluksena”, vaikka se tässä hetkessä voi vaikuttaa ylipääsemättömän suurelta rasitteelta.

Tässä olivat meidän vinkkimme kuinka päästä eroon pikavippikierteestä, toivotamme onnea talouden tasapainoittamiseen. Mikäli sinulla on omia hyviä vinkkejä tai muuten vain haluat jakaa kokemuksia voit olla meihin yhteydessä.