7 Järkevää Vaihtoehtoa Pikavipille!

pikavippi vaihtoehdot

Pikavipit saattavat olla nopea helpotus äkilliseen rahan tarpeeseen. Useasti yllättävän kulun tai pikaisen “hupirahan” voi kuitenkin saada helposti ja suhteellisen vaivatta ilman pikavippiin turvautumista. Haluamme tässä artikkelissa antaa 7 järkevämpää vaihtoehtoa pikavipille, joiden avulla et joudu vippifirmojen “uhriksi” korkoja ja kuluja maksamaan.

Olemme jakaneet tässä artikkelissa annetut pikavippi-vaihtoehdot kahteen kategoriaan: lyhyen tähtäimen ratkaisuihin ja pitkän tähtäimen ratkaisuihin. Lyhyen tähtäimen vaihtoehdot antavat helpotusta nopeasti äkillisen rahan tarpeen iskiessä. Pitkän tähtäimen vaihtoehdot auttavat puolestaan tasoittamaan taloutta ja ennalta ehkäisemään tilanteita, joissa äkillinen rahantarve iskee puskista.

Mennään siis asiaan ja aloitetaan lyhyen tähtäimen vaihtoehdoilla.

1. Kirppis (esim. tori.fi & facebook)

Kirpputorit kuten Tori.fi ja Facebookin kirpputori-ryhmät ovat erinomainen tapa laittaa vanhaa tavaraa kiertoon ja samalla tienata rahaa. Etenkin Facebookin kirpputori-ryhmissä on useasti hyvin lyhyt myyntiaika ja pääkaupunkiseudulla monen tuotteen saa myytyä heti samana päivänä. Jos haluaa nopeuttaa myyntiä entisestään, voi erikseen mainita, että tuote menee ensimmäiselle joka käy ostamassa. Näin voit päästä eroon vanhoista vaatteista, huonekaluista, kodinkoneista ja muusta jolla on jälleenmyyntiarvoa nopeasti ja vaivattomasti.

Pelkillä vanhoilla vaatteilla voi tienata jo melko hyvän summan päivässä, kuin vain jaksaa nähdä vaivaa ottaa muutaman onnistuneen kuvan ja tehdä myynti-ilmoituksen. Jos itselläsi on vanhan tavaran puute, voit ehdottaa myymistä esim. sisaruksen tai ystävän puolesta ja pyytää myyntivoitoista osan.

2. Käytetyn elektroniikan myyminen kaupoille

Tiesitkö, että tietyt kaupat maksavat sinulle käytetystä elektroniikasta kuten esim. älypuhelimista. Esimerkiksi Gigantille voi viedä vanhan puhelimen, tabletin tai tietokoneen ja saada vastineeksi korvausta. Sinulle maksettava määrä saattaa olla jonkin verran pienempi kuin mitä tuotteesta mahdollisesti voisi saada esim. Torin tai Facebookin kautta, mutta homma hoituu ainakin nopeasti ja mutkitta jos äkillinen rahan tarve iskee. Parhaimman hinnan saat kuitenkin luultavammin jos myyt tuotteen eteenpäin toiselle kuluttajalle. Voit katsoa miten paljon hyvitystä saat vanhasta elektroniikastasi mm. Gigantin hyvityslaskurista.

3. Ystävä /perheenjäsen

Vaikka ystävältä tai perheeltä lainaaminen saattaa vaikuttaa epämiellyttävältä ajatukselta, on se usein kuitenkin taloudellisesti järkevin vaihtoehto sillä harvemmin joudut maksamaan korkoa lainallesi. Jos sinulla on mahdollisuus, pyydä perheenjäsentä tai ystävää auttamaan taloudellisesti ennen kuin turvaudut yritysten tarjoamiin lainapalveluihin. On tärkeää, että pyydät lainaa ainoastaan henkilöiltä jotka luottavat sinuun ja jotka tunnet itse hyvin – ei siis mitään puolituttuja. Samalla kun esität lainapyynnön tulee sinun kertoa mihin tarvitset rahan ja milloin tulet maksamaan lainan takaisin. Älä ikinä ota lainaa, jota et varmasti pysty maksamaan takaisin ajoissa. Kukaan ei halua joutua tilanteeseen jossa välit menee hyvään ystävään tai perheenjäseneen maksamattoman velan takia. Voit myös ehdottaa takaisinmaksua palvelun muodossa, esim. jos olet kampaaja voit luvata seuraavan hiustenleikkuun henkilölle ilmaiseksi. Varaudu kuitenkin siihen, että joudut maksamaan potut pottuina eli käteisellä.

4. Palkkaennakko

Palkkaennakko tai “förskotti” on yksinkertaisesti se miltä se kuulostaa. Pyydät työnantajaasi / palkanmaksajaasi maksamaan palkan tai osan palkasta etukäteen. Tässä onnistuminen voi olla vaikeaa ja edellyttää hyviä välejä esimieheen, sekä selvästi ja hyvin perusteltu syy rahan tarpeelle. Mieti, miten esität asian esimiehelle mahdollisimman hyvään sävyyn ja varaudu pettymykseen. Jos työnantajasi on joustava ja pitää sinusta on onnistumisen mahdollisuudet kuitenkin kokeilemisen arvoiset.


Seuraavaksi esittelemme muutaman pitkän tähtäimen vaihtoehdon pikavipeille, jotka voivat auttaa tasapainottamaan talouttasi.


5. Luottokortti

Luottokortit tarjoavat huomattavasti pikavippejä alhaisempia kuluja. Luottokortin käyttö on suosittua hyvästä syystä – sen käyttö on nopeaa ja helppoa eikä lainaa tarvitse erikseen hakea joka kerta kuin tilanne vaatii. Luottokortti tasapainottaa taloutta, mutta voi kuitenkin väärin käytettynä johtaa liialliseen velkaantumiseen. Luottokortin kanssa tulee näin ollen käyttää samaa maalaisjärkeä kuin muiden lainojen kohdalla, jotta ei joudu ikävään velkaantumiskierteeseen.

Mikäli olet miettinyt luottokortin hankkimista, voimme suositella Bank Norweigianin luottokorttia 18-vuotta täyttäneille.

6. Oman talouden järjestäminen

Jos huomaat olevasi usein tilanteessa, jossa nopean vipin tarve on suuri on syytä miettiä oman talouden kokonaiskuvaa. Usein ajatellaan, että pienillä tuloilla on mahdotonta pitää yllä tasapainoista ja tervettä taloutta. Tosiasiassa tulot eivät kuitenkaan vaikuta talouden tasapainoon yhtä paljon kuin menot. Mieti siis mitkä kohdat taloudessasi vaativat viilausta. Esim. ruokakustannuksissa on hyvin helppo säästää ilman sen suurempaa tinkimistä laadussa. Esim. Excelissä on kätevä seurata taloutesi budjettia ja kulutusta, jotta voit löytää parantamisen kohteita. Yksi tärkeimmistä osista terveellisen talouden ylläpitoon on hyvä suunnittelu.

7. Pankkilaina

Jos tarvitset lainaa suurempiin hankintoihin tai pidemmäksi aikaa, voi pankkilaina tulla ajankohtaiseksi. Pankkilaina on taloudellisesti huomattavasti halvempi vaihtoehto kuin pienempien kulutusluottojen tai pikavippien ottaminen. Jos olet tilanteessa, jossa et saa lainaa isommilta pankeilta kannattaa miettiä kohtaa 6 ja tasapainottaa taloutta. Pikavipit ja kulutusluotot saattavat antaa yksittäisiä kertaluonteisia pelastuksia rahavirtaan, mutta pidemmän tähtäimen lainaksi niistä ei ole.


Lopuksi vielä..

Vaikka pikavippi sattaa vaikuttaa helpolta vaihteohdolta äkilliseen rahan tarpeeseen, kannatta kuitenkin miettiä muita vaihtehtoja ennen lainan ottoa. Esim. käytetyn tavaran myyminen voi helposti tuoda merkittäviä summia rahaa lyhyessä ajassa. Jos kuitenkin olet päättänyt ottaa pikavipin kaikesta huolimatta, suosittelemme pysytelemään luotettavissa ja rehellisissä firmoissa (katso artkkelimme: Mistä Kannattaa Ottaa Pikavippi 2019?).